FAQ items aan het laden...

ISOLATIE

Houdt de warmte in uw huis

De energietransitie

De energietransitie: u heeft er vast wel over gehoord. Kort gezegd houdt het in dat we over willen gaan van fossiele energie – zoals aardgas, aardolie en steenkool – naar duurzame energie. Gaswinning is niet meer vanzelfsprekend en daarbij wil Nederland niet afhankelijk zijn van de import van gas. Nederland wil in 2050 CO2-arm zijn. Dit is vastgelegd in het Energieakkoord. Voor u is dit een kans om flink te besparen op uw energierekening.

De isolatie van woningen in Nederland

Nog niet alle woningen in Nederland zijn goed geïsoleerd. Dit geldt voor maar liefst drie van de vier woningen in Nederland (bron: milieucentraal.nl). Toch begint het besparen van energie bij isolatie. Met woningisolatie bespaart u veel meer energie dan met andere elektrische apparaten, zoals verlichting. Dat komt omdat verwarming de grootste kostenpost is op uw energierekening. Ongeveer de helft van uw energierekening bestaat uit verwarmingskosten.

Energie besparen met isolatie

Over het algemeen zijn nieuwere woningen beter geïsoleerd dan de wat oudere huizen. Vaak hebben huizen van na het jaar 2000 isolatie en HR++ glas. Oudere huizen hebben meestal minder of slechts gedeeltelijke isolatie. Goed geïsoleerde woningen houden de warmte binnenshuis. Daarom hoeft de verwarming minder hard te werken. Een goed geïsoleerde eengezinswoning heeft ongeveer 600m3 gas nodig om het huis te verwarmen. Ter vergelijking: een eengezinswoning zonder isolatie verbruikt 3300 m3. De isolatie levert in dit geval een flinke besparing op.

Een warmtepomp en isolatie

Stapt u over op duurzame verwarmingsoplossingen, zoals een warmtepomp? Dan is goede isolatie essentieel. Een warmtepomp moet te hard werken om uw woning warm te krijgen, als deze niet goed geïsoleerd is. De verwarmde lucht kan dan snel de woning verlaten. Zo is het rendement van uw warmtepomp niet optimaal. Dit geldt niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor andere duurzame verwarmingsoplossingen. Daarom is goede isolatie cruciaal bij het energiezuinig maken van uw woning.

Isolatie als eerste stap naar een energiezuinige woning

Gaat u voor een energiezuinig woning? Dan is het het meest logisch om eerst te isoleren, en dan uw manier van verwarmen aan te passen. Vergeet bij isolatie ook de ventilatie van uw woning niet.  We vertellen u graag meer over de verschillende soorten isolatie. Wilt u persoonlijk advies? Dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek aanvragen.